Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

"Κράτα την τελευταία κουβέντα για μένα"

Επεξήγηση
Πρόκειται για μια τεχνική διαλόγου που στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία απαντά ως "Save the last word for me". Απαιτεί τη συμμετοχή όλων των μαθητών μιας τάξης τόσο ως ομιλητών όσο και ως ακροατών. Η δομή αυτής της τεχνικής ωθεί από τη μια μεριά τους ντροπαλούς μαθητές να κοινοποιούν τις ιδέες τους και από την άλλη τους συχνούς ομιλητές να μπορούν να παραμένουν σιωπηροί. Χρησιμοποιείται συχνά ως ένα μέσον διευκόλυνσης των μαθητών στην  ανακεφαλαίωση (debriefing) ενός αναγνώσματος ή ενός κινηματογραφικού έργου.

Διαδικασία

    Πρώτο στάδιο: Προετοιμασία
Βρίσκουμε ένα απόσπασμα κειμένου ή βίντεο που θα αποτελέσει καταλύτη για τη διαδικασία.
 Δεύτερο στάδιο: Οι μαθητές διαβάζουν και αλληλεπιδρούν με το κέιμενο
Αφού διαβάσουν οι μαθητές το κείμενο, ζητήστε τους  να δώσουν έμφαση σε τρεις προτάσεις που τους έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και να γράψουν την καθεμιά μπροστά από μία κάρτα. Από πίσω πρέπει να γράψουν μερικές προτάσεις που να εξηγούν γιατί τις επέλεξαν. Ενδεχομένως να τις συνδέουν με κάτι που τους συνέβη στην προσωπική τους ζωή, με ένα  φιλμ ή  ένα βιβλίο που είδαν ή διάβασαν, ή με κάτι που συνέβη στην ιστορία ή που συμβαίνει στη συγχρονία.
    Τρίτο στάδιο:  Κοινοποίηση σε μικρές ομάδες
Χωρίστε τους μαθητές σε γκρουπ των τριών, ονοματίζοντας τον ένα μαθητή Α, τον άλλο Β, και τον τρίτο Γ. Καλέστε όσους έχουν το γράμμα Α να διαβάσουν τα αποσπάσματά τους. Στη συνέχεια οι μαθητές Β και Γ συζητούν γι' αυτά. Τι νομίζουν ότι σημαίνει; Γιατί νομίζουν ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι σημαντικά; Για ποιον/ποιους; Μετά από μερικά λεπτά, καθώς οι μαθητές Α βλέπουν την πίσω όψη των καρτών τους (ή εξηγούν γιατί διάλεξαν αυτές τις προτάσεις), κατ' αυτόν τον τρόπο διατυπώνουν την τελευταία τους κουβέντα ("the last word"). Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τους μαθητές Β να κοινοποιούν τα αποσπάσματά τους και μετά με τους μαθητές Γ. 

Παραλλαγές
Με εικόνες: Η ίδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί με εικόνες αντί για κειμενικά αποσπάσματα. Μπορείτε να δώσετε στους μαθητές μια συλλογή από poster, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες από τη χρονική περίοδο που μελετάτε και μετά ζητήστε από τους μαθητές να επιλέξουν  τρεις εικόνες που τους ταιριάζουν.  Πίσω από μια κάρτα οι μαθητές εξηγούν γιατί τις επέλεξαν και τι πιστεύουν ότι αναπαριστούν ή γιατί είναι σημαντικές.
Με ερωτήσεις: Ζητήστε από τους μαθητές να σκεφτούν τρία σημαντικά ερωτήματα που τους εγείρει ένα κείμενο. Αυτές οι ερωτήσεις θα πρέπει να είναι επεξηγηματικές και αξιολογικές. Μπορεί να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και δεν αποζητούν τη "σωστή" απάντηση. Οι μαθητές απαντούν την ερώτηση στην πίσω όψη μιας κάρτας. Σε μικρές ομάδες οι μαθητές επιλέγουν από τις ερωτήσεις για τους άλλους δύο μαθητές ώστε να συζητηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου